האופן שבו הליכי השומה האזרחיים מתחילים את דרכם אינו גלוי לאזרח מן השורה. כיצד רשות המסים "עולה" על תיק, כיצד אנשי השומה מפתחים סוגיה, אילו כלים יש בידי רשות המסים, אילו סמכויות יש לה על מנת להשיג מידע- לשאלות אלו תשובות רבות ומגוונות, ובידיעת מס זו ננסה לשפוך אור על אחד מהכלים שיש בידי הרשות: שימוש במידע חסוי מבית המשפט.
מפסק הדין שניתן באוקטובר 2023 עולה התמונה הבאה: במהלך תיק בגין סכסוך כספי בין שני אחים, הורתה השופטת להעביר את פסק הדין לעיון רשות המסים על מנת שזאת האחרונה תשקול האם יש מקום לפתיחת חקירה כנגד האחים.
במהלך הדיונים עלה כי כספים הועברו דרך חשבונות של צדדים שלישיים בארה"ב או בשוויץ, דובר על העברת מזומנים באמצעות "בלדרים", על הצורך להלבין כספים ועוד.
במסגרת ערעור של אחד האחים על החלטה זו, השופטת פסקה בחודש אפריל השנה כי יש לאפשר למדינה לעיין בתיק. יש לציין כי בניגוד למצב הדברים הרגיל שבו הרשות מבצעת פעולה אקטיבית במסגרת חיפושים אחר אזרחים שאינם מדווחים על הכנסותיהם, במקרה זה בית המשפט יזם את העברת המידע שגררה את תחילת הביקורת.
הליך משפטי זה מציף מענה לשאלה שמטרידה רבים שאינם מדווחים כדין על הכנסותיהם: מה קורה כשיד ימין יודעת מה יד שמאל עושה? קרי, מה קורה שהרשויות השונות של המדינה משתפות פעולה.
מלבד היכולת החוקית הנרחבת של רשות המסים לדלות מידע מספקים/ של הנישום, מגופים ציבוריים אחרים וגופים פיננסיים זרים כמובן שיש לרשות את היכולת לדלות מידע גלוי מהאינטרנט.
פסק דין זה מלמד על כך שידה של רשות המסים ארוכה, ובהתאמה, המוטיבציה של אזרחים להעלים מס הולכת ופוחתת. משרדנו מתמחה בהסדרים מול רשות המסים והמלצתנו הינה ככל ויש צורך בכך, לפעול ולהגיע להסדר טרם רשות המסים תגיע אל אותו האדם.
נכתב על ידי נדב ליבנה גולדברג