פורסם ביום 17.4.2024
הפסד הון מקריפטו - האם ניתן בקיזוז מול ריבית ודיבידנד מניירות ערך?

העיסוק במיסוי קריפטו מציף לרואי החשבון וללקוחותיהם סוגיות רבות: מסיווג ההכנסה ועד מקום הנכס, מקום הפקת ההכנסה, שיעורי המס וכו'.

היום נרצה לעסוק בסוגיה הבאה: האם הפסד הון מקריפטו ניתן לקיזוז מול רווח מריבית וניירות ערך? נסביר- סעיף 92 לפקודת מס הכנסה עוסק בקיזוז הפסדי הון. הסעיף מאפשר לקזז הפסד הון מנייר ערך גם כנגד ריבית ודיבידנד מאותו נייר ערך ואף כנגד ריבית ודיבידנד מנייר ערך אחר.

לשם הדיון נניח כי הפעילות מקריפטו אכן מסווגת כהונית וכמו כן קיימת במקביל הכנסה מריבית מנייר ערך. בהנחה כי קיים הפסד הון מקריפטו, האם ניתן לקזז אותו מול הכנסת הריבית מנייר הערך. היכן הבעיה? רשות המסים תוכל לטעון כי קריפטו אינו נייר ערך! בשל כך לא ניתן יהיה לקזז את הפסד ההון מקריפטו כנגד אותה הריבית מנייר הערך.

אך האם באמת כך הדבר? ראשית נציין כי פקודת מס הכנסה מגדירה נייר ערך כפי שרשות ניירות הערך מגדירה נייר ערך, נייר ערך שהונפק מחוץ לישראל וכן עסקה עתידית. משמעות הדבר כי נייר ערך זר עומד לכאורה בתחולת הגדרת נייר ערך לצרכי מס הכנסה, וכן עסקה עתידית (בין היתר גם ההתחייבות או הזכות למסור או לקבל נכס או מחיר נכס).

בפס"ד המפורסם בעניין קופל, נקבע כי הביטקוין אינו נייר ערך. אף הוזכר בפסק הדין את דו"ח האסדרה של הרשות לניירות ערך משנת 2019 אשר התייחס לסוגיה וקבע כי מדובר בנכס דיגיטלי ולא בנייר ערך. בשל כך רשות המסים אכן יכולה להיאחז בטענה כי לא ניתן לקזז הפסד הון מקריפטו מול הכנסה מדיבידנד או ריבית מנייר ערך.

האם מצב הדברים נותר עומד בעינו? האם עדיין רשות ניירות ערך לא מגדירה קריפטו כנייר ערך? האם אין רשות ניירות ערך זרה המגדירה קריפטו כנייר ערך? האם אין נכסי קריפטו העומדים בהגדרת "עסקה עתידית"?

נתחיל מהסוף- בוודאי שקיימות עסקאות בשוק הקריפטו העומדות בהגדרת עסקה עתידית, יש לבחון ולהבין האם העסקאות שבוצעו אכן נכנסות לתחולת ההגדרה. אין חולק כי מטבע קריפטו עונה להגדרת נכס, ובמידה וקיים הפסד מעסקה עתידית, הרי שיש לנו הפסד מנייר ערך לצרכי מס הכנסה!

האם אין רשות ניירות ערך זרה המגדירה מטבעות קריפטו כנייר ערך? בגדול עמדת ה-SEC היא כי כמעט כל מטבעות הקריפטו מהווים נייר ערך, בהתאם למבחן Howey המפורסם (אשר בנוי על ארבעה קריטריונים: השקעת כסף, ציפייה לרווחים, ארגון וניהול, והסתמכות על מאמץ של אחרים). האם זה אומר שמדובר בנייר ערך לעניין פקודת מס הכנסה? אין תשובה מפורשת לעניין.

מה לגבי רשות ניירות ערך בישראל? המלצות ועדת ה-ICO קבעה כי הנפקת ניירות ערך דיגיטליים כפופה לחוק ניירות ערך. בנוסף נציין את הפנייה המקדמית שביצעה חברת קירובו לרשות ניירות ערך בישראל בדצמבר 2020. הגדרת ניירות ערך בחוק ניירות ערך מופיעה בסעיף 1 לחוק: "תעודות המונפקות בסדרות על-ידי חברה, אגודה שיתופית או כל תאגיד אחר ומקנות זכות חברות או השתתפות בהם או תביעה מהם…" עמדת רשות ניירות ערך היא שיש לפרש את לשון החוק בצורה רחבה. עוד הודגש כי לרוב נכסים קריפטוגרפים מקיימים את הרכיבים הלשוניים בהגדרת ניירות ערך.

אם כך, נראה כי יש לבחון את עמדת הרשות מחדש. לדעתנו ייתכנו מקרים בהם בהחלט ניתן לקזז הפסד הון מקריפטו כנגד הכנסות מריבית ומדיבידנד, לאחר בחינה מדוקדקת של הנסיבות הספציפיות של אותו המקרה.

למשרדנו ניסיון רב בתחום מיסוי הקריפטו, ובמידה וקיים לך או ללקוחותיך מקרה אשר דורש התייעצות פרטנית, אנו מזמינים אתכם כדי לבחון את המקרה יחד על מנת לראות כיצד ניתן לסייע.

נכתב על ידי רו"ח נדב ליבנה גולדברג

הרשמה לקבלת ידיעות מס