ביום ה-29/05/2024 רשות המסים פרסמה סדרת מחקרי מדיניות בנוגע לרווחים לא מחולקים ולא ממוסים בין השנים 2013-2021 (המסמך).
במסמך נסקרו עיקרון השקילות המיסויית ושיטת המיסוי הדו שלבי בישראל. עיקרון השקילות המיסויית קובע כי ככלל שיקולי המס לא אמורים לעמוד בפני אדם כאשר הוא מבצע החלטה עסקית. אופן המיסוי בישראל אמור בתיאוריה למסות בשיעורים דומים אדם אשר בוחר להפעיל עסק כעוסק מורשה, המפיק הכנסה מעסק החייבת במס לפי שיעורי המס הפרוגרסיביים אל מול אדם הבוחר לפעול באמצעות חברה, המייצר ברמת החברה הכנסה החייבת במס חברות ומס על דיבידנד אצל בעל המניות בעת חלוקת דיבידנד.
אך לעתים תיאוריה לחוד ומציאות לחוד- חברות רבות אינן מחלקות בפועל את רווחיהן בצורת דיבידנד, ובשל כך השקילות הכלכלית אינה מתקיימת ולבעלי הכנסות גבוהות נוצרת עדיפות מובהקת לפעול באמצעות חברה.
המסמך סוקר את מסקנות וועדת טרכטנברג שפעלה בשנת 2011 אשר קבעה כי מנגנון המיסוי הדו שלבי אינו פועל בצורה מיטבית במקרה של חברות משלח יד (חברת שירותים המאופיינת לרוב בבעל מניות יחיד, עובדים מעטים ורווחיות גבוהה) וחברות החזקה (חברה אשר מחזיקה בחברות אחרות ומרבית הכנסותיה פאסיביות, לרוב מוחזקת ונשלטת על ידי בעל מניות אחד).
המסמך מציין כי לרוב הרווחים הלא מחולקים לא מושקעים להגדלת העסק וליצירת פעילות כלכלית חדשה אלא מושקעים בשוק ההון, שוק הנדל"ן או ברכישת החזקות בחברות נוספות.
בשנת 2017, במסגרת חוק ההסדרים, פרסמה רשות המסים תיקון לפקודת מס הכנסה שמטרתו הייתה לצמצם את פעילות חברות הארנק. במסגרת התיקון נקבעו מנגנונים למיסוי חברות ארנק (סעיף62א), מיסוי משיכות בעלים מחברות שבבעלותם (סעיף 3(ט1)), חיזוק סעיף 77 (המאפשר במקרים מסוימים לרשות לחייב חברה לחלק דיבידנד) ובמקביל ניתנה הטבה חד פעמית לחברות שיבחרו לחלק דיבידנדים מרצון בצורת מיסוי מוטב בשיעור מס של 25% במקום שיעור מס של 30%/33%.
במסקנת המסמך נכתב כי גביית המס מדיבידנד היא עדיין שולית ביחס לגביית מס חברות, דבר המוביל לכך שהשלב השני במיסוי הדו שלבי לא מתרחש בפועל וכי עדיין ישנם עודפים רבים אשר יכולים להיות ממוסים, ללא פגיעה בשימור ובצמיחת פעילות החברות.
בעוד כי מזה זמן מה עולים קולות רבים מהשטח הקוראים לשחזור מבצע חלוקת הדיבידנד המוטב כפי שבוצע בשנת 2017- אשר הוכתר כהצלחה והוסיף לקופת המדינה כ-14 מיליארד ₪ נוספים, נראה כי על פי פרסומים בתקשורת מתחילת השנה, רשות המסים מתכוונת להקים יחידה מיוחדת שתעסוק באיתור חברות המחזיקות רווחים ללא סיבה עסקית וללא הצדקה הקשורה לשימור/ גידול פעילות החברה.
נזכיר לקוראינו כי חוזר מס הכנסה מספר 20/2018 דן ביישום הוראות סעיף 77- סמכות להורות על חלוקת רווחים, ופורט את התנאים השונים אשר ייבחנו אצל פקיד השומה בבואו ליישם את הוראות הסעיף.
לדעתנו, עדיף היה אם רשות המסים הייתה פועלת בשיטת הגזר ולא בשיטת המקל, הן לאור הצלחת המבצע הקודם והן לאור העובדה (אשר איננו יודעים עד כמה שהציבור מודע אליה) כי כמות מפקחי מס הכנסה ברשות המסים נמצאת בשפל חסר תקדים מזה שנים רבות.
המלצתנו למי שעומד בתנאים של סעיף 77 וחשוף למיסוי כפוי, לבחון את האפשרויות העומדות בפניו בהקדם, בין אם כדי לחזק את טענות ההגנה מצדו או כדי להקדים תרופה למכה.
נכתב על ידי נדב ליבנה גולדברג