לאחרונה נשאלנו על ידי נאמן ישראלי שאלה תמימה ועל פניו נראה שהתשובה ברורה מאליה, ואולם, במסים כמו במסים, הדברים לא תמיד ברורים ותלויים בנסיבות המקרה.
האם שני נאמנים בנאמנות ישראלית המחזיקים יחדיו (נניח בחלקים שווים) בחברה לצורך החזקה וניהול של נכסי הנאמנות, יכולים לסווגה כ"חברה להחזקת נכסי נאמנות" כהגדרתה בסעיף 75ג לפקודה?
כזכור, החל משנת 2014 במסגרת תיקון 197 לפקודה, נקבעה הגדרה חדשה זו של חברה להחזקת נכסי נאמנות, ובסופו של דבר רואים חברה כזו כשלוח של הנאמן הלכה ולמעשה, ולפיכך מתעלמים מקיומה (היא אינה נדרשת להגיש דוחות ורואים את נכסיה והכנסותיה כהכנסות ונכסים של הנאמן במישרין).
הסעיף קובע שלושה תנאים מצטברים לחברה להחזקת נכסי נאמנות: (1) היא הוקמה לשם החזקת נכסי הנאמנות בלבד; (2) נמסרה הודעה מתאימה בתוך 90 ימים מיום התאגדותה; (3) הנאמן מחזיק בכל מניותיה.
עניינה של ידיעת מס זו נוגעת לתנאי השלישי בדבר ההחזקה המלאה ("תנאי ההחזקה").
המילה נאמן מופיעה בלשון יחיד. ניתן היה לטעון אם כך שההתייחסות לנאמן בלשון יחיד כוללת גם נאמנים בלשון רבים. ואולם, בפסקאות שונות בפרק הנאמנויות, כשרצה המחוקק להתייחס ללשון רבים, הוא עשה זאת מפורשות- למשל: התייחסות ליכולת השפעה של נהנה "על מינוי הנאמנים או על החלפתם" בהגדרת "יוצר" או אף התייחסות מפורשת ; בסעיף 75טז(א) לפקודה למקרה בו "היו בנאמנות יותר מנאמן אחד, חייבים הנאמנים במס החל על הכנסת הנאמן יחד ולחוד", ועוד.
וכאילו בכדי להסיר כל ספק לגבי השאלה האם מדובר בלקונה לשונית זניחה, נקבע במסגרת טופס 153 המיועד להודעה על קיומה של חברה להחזקת נכסי נאמנות, כי "נאמן אחד מחזיק בכל מניותיה".
דווקא במסגרת הגדרתם של נאמן ונאמנות בפרק הנאמנויות ניתן להבין כי תנאי ההחזקה מתייחס בעיקר לנאמנות ולא לנאמן. כך למשל "נאמנות" מוגדרת כ"הסדר שעל פיו מחזיק נאמן בנכסי הנאמן לטובת נהנה" וברור שגם אם קיים יותר מנאמן אחד עדיין מדובר בנאמנות. או למשל נקבע ביחס ל"נאמן" כי "בכל מקום בפרק זה שבו מדובר בנאמן, משמעו הנאמן בתפקידו זה, בנאמנות שבה מדובר". ועדיין, אין בהגדרות אלו בכדי לאשר באופן מלא את אפשרות קיומם של שני נאמנים או יותר בהקשר לשאלה הנדונה.
ואם נצלול למקורות (דהיינו דברי ההסבר להצעת החוק), ניווכח כי "התיקונים המוצעים נועדו למנוע תכנוני מס כגון: הפיכתה של חברה לחברה להחזקת נכסי נאמנות, בלא אירוע מס, או במקרה ההפוך, שינוי סיווגה של חברה להחזקת נכסי נאמנות לחברה רגילה בלי שחלות הוראות סעיף 104 לפקודה. לאור האמור, מוצע להגדיר חברה להחזקת נכסי נאמנות כחברה שהוקמה לשם החזקת נכסי הנאמנות בלבד, והנאמן מחזיק בכל מניותיה."
לדעתנו העמדה הנכונה היא כי חברה להחזקת נכסי נאמנות צריכה להיות מוחזקת במלואה על ידי נאמן או נאמנים בנאמנות אחת בלבד. ולפיכך, לאור האמור לעיל:
- אם יש שני נאמנים בנאמנות א' המחזיקים במשותף בחברה א' עבור אותה נאמנות א'- תנאי ההחזקה מתקיים והחברה תוכל להיחשב כחברה להחזקת נכסי נאמנות (בהתקיים יתר התנאים);
- אם יש נאמן אחד בשתי נאמנויות שונות והוא מחזיק במלוא המניות בחברה המשמשת להחזקת נכסים לשתי הנאמנויות- אז תנאי ההחזקה לא מתקיים, משום שתנאי ההחזקה מתייחס לנאמנות אחת בלבד, בין היתר בהתבסס על ההגדרות המוזכרות לעיל.
למשרדנו ניסיון עתיר בייעוץ מס בהקשר לנאמנויות, לרבות עריכת הסדרי מס עם רשות המסים. לפרטים נוספים אנא צרו קשר.
נכתב על ידי רו"ח (משפטן) אייל סנדו