העברת נכסים משפחתיים מדור לדור היא לא רק עניין רגשי אלא גם אתגר עסקי ומשפטי. בתכנון נכון, ניתן למנוע סכסוכים משפחתיים, להגן על הנכסים מהתחייבויות כלכליות, ולהכין את הדור הבא לניהול הנכסים המשפחתיים. אך מעבר לכל זה, ישנה חשיבות קריטית להיבטים המיסויים הכרוכים בהעברה זו. התכנון הנכון יוכל לחסוך לא מעט במסים, למנוע תשלומים כפולים או מיותרים ולהבטיח שהעברה תבוצע בצורה חלקה.
למה חשוב לתכנן את המיסים מראש?
כאשר מעבירים נכסים משפחתיים, במיוחד במקרקעין, המסים מהווים אתגר מרכזי. תכנון לקוי יוביל לתשלומי מס גבוהים, גם בארץ וגם בחו"ל, ולכן יש חשיבות לתכנון מושכל ומוקדם. להלן כמה מהשיקולים המרכזיים שצריכים לעמוד בראש מעייניכם:
- זיהוי מועד המס: האם המיסוי מתבצע במועד ההעברה (בהתאם לשווי הנכס) או במועד מאוחר יותר, כשנמכר הנכס לצד שלישי? בישראל ובחלק ממדינות בעולם ישנם מקרים בהם ניתן לדחות את המיסוי עד למכירה בפועל של הנכס, כשבמכירה החייבת ישולם המס על מלוא עליית הערך שנצברה. החשיבות בהקשר זה קריטית ונובעת מחסרון הכיס הנוצר ככל שהחיוב במס קודם לקבלת תמורה בעת מכירה בכסף לצד ג'.
- מניעת כפל מס: אחד מהאתגרים הגדולים בתכנון העברה בין-דורית הוא כפל מס. כפל כזה עלול לקרות כאשר מיסוי מתבצע גם בארץ וגם במדינה אחרת שבה נמצא הנכס למשל, ובמיוחד כשמועד אירוע המס או זהות הנישום שונים בין מדינה למדינה. כמו כן יש לבחון היטב את הוראות הזיכוי הקיימות בישראל ובמידת הצורך במקומות אחרים בעולם, לרבות השלכות מס הנובעות מאמנות למניעת כפל מס.
- ניצול הטבות מס: יש לבחון זכאות לפטורים והנחות מס, כמו למשל פטורים הניתנים לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים, או ניצול הפסדים צבורים, וכיו"ב. אלו עשויים להיות כלי עוצמתי בהפחתת נטל המס בהעברה.
- הימנעות ממסים עקיפים ככל שניתן: במדינות רבות נהוג למסות העברות בדרך של מתנה או ירושה, בשיעורים החלים על שווי הנכס המועבר, גם אם בנכס טמונה ירידת ערך! לצורך כך, קיימים תכנוני מס מקובלים בעולם אפשר מונעים הטלת מס עיזבון או מס מתנות במדינות זרות, כמו למשל העברת נכס זר לחברה ישראלית השקופה לצורכי מס בישראל- במקרים המתאימים.
פתרונות מס אפשריים בהעברה בין-דורית
בישראל, ישנם מספר הסדרי מיסוי שיכולים להקל על העברת נכסים בין בני משפחה:
- העברה ישירה של נכסים (למעט מקרקעין): ניתן להעביר מתנות בין בני משפחה ללא חיוב במס, אלא אם המקבל הוא תושב חוץ. כאשר מדובר בירושה, אין חיוב במס כלל בעת ההורשה. עם זאת, כאשר היורש יחליט למכור את הנכס בעתיד, הוא ישלם את המס על מלוא עליית הערך מאז הרכישה. בהורשת נכס מחוץ לישראל לתושב חוץ מכירת הנכס בעתיד על ידי היורש לא תחויב במס בישראל, גם אם עליית הערך נצברה בחלקה או במלואה בישראל.
- העברה ישירה של מקרקעין: כאן העניינים מורכבים יותר. העברת מקרקעין נחשבת כאירוע מס, ויש לשלם מס שבח ומס רכישה. יחד עם זאת, אם מדובר בהעברה בין בני משפחה (בתוך ישראל), ניתן לקבל פטור ממס שבח והנחה במס רכישה, בתנאי שעומדים בדרישות החוק.
- העברת נכסים לנאמנות: נאמנות היא כלי שימושי להעברת נכסים בין-דורית בצורה יעילה מבחינה מיסויית. העברת נכסים לנאמנות לא תמיד תיחשב כאירוע מס, במיוחד כאשר הנכס אינו נכס מקרקעין. נאמנות מאפשרת להעביר את השליטה בנכס לנאמן, שיעביר בעתיד את הזכויות לנהנים שנבחרו. זהו פתרון גמיש שמאפשר דחיית מס עד למועד מימוש הנכס.
יחד עם זאת, בהעברת זכות במקרקעין לנאמנות יש להיזהר שלא ליפול לבור עמוק במיוחד אשר עשוי להטיל מיסוי כפול, ובמיוחד בהקשר של מס רכישה. הסדר הנאמנות במקרה כזה צריך להיות מנוסח בצורה ברורה ובאופן המתיישב עם הוראות מיסוי מקרקעין כפי שפורשו בהרחבה במקרה "גליס" (ע"א 7610/19 מנהל מס שבח תל אביב 1 נ' גליס", ראה ידיעה מיולי 2022). מבלי להרחיב בעניין, נציין שבהיעדר הנחיות נכונות ללקוח, הוא עשוי למצוא את עצמו משלם מס רכישה מלא בעת העברה לנאמן ושוב מס רכישה מלא בעת החלוקה לנהנה.
סיכום
העברה בין-דורית של נכסים היא נושא מורכב, אך עם תכנון נכון ניתן להתמודד עם האתגרים המיסויים ולהבטיח שהנכסים יעברו בצורה חלקה לדורות הבאים. כדי להצליח בכך, חשוב לשקול את כל אפשרויות המס, למנוע כפל מס, ולנצל את הטבות המס הקיימות. אם מבצעים זאת בצורה נכונה, אפשר להבטיח שדור ההמשך יוכל ליהנות מהנכסים בצורה המיטבית, תוך שמירה על האינטרסים המשפחתיים והמיסויים. להרחבה בנושא המפורט לעיל, הנכם מוזמנים לקרוא כתבה שפורסמה בירחון "עסק משפחתי" גיליון אוקטובר 2024 המפורסם על ידי פירמת עו"ד פישר, בו נטל הכותב חלק.
נכתב על ידי אייל סנדו