לאחרונה פרסמה רשות המיסים רשימה של עמדות חייבות בדיווח לשנת 2022. בידיעת מס זו ובידיעות מס הבאות נסקור מספר עמדות בתחום המיסוי הבינלאומי.
עמדה מספר 110/2022 קובעת כי בעת חלוקת דיבידנד בפועל מחנ"ז מסוימת לבעל שליטה בה, אין להפחית מסכום הדיבידנד המחולק, סכומים אשר מקורם ברווחי חנ"ז אחרת שמוסו בעבר בידי בעל השליטה כדיבידנד רעיוני.
כידוע, סעיף 75ב הדן באופן המיסוי של בעל שליטה תושב ישראלי בחברה נשלטת זרה קובע כי בתום כל שנת מס יראו את רווחי החברה שלא שולמו כמחולקים לבעל השליטה ולפיכך, יתחייב בגינם במס דיבידנד. עוד קובע הסעיף כי בעת חלוקת דיבידנד בפועל שמקורו בחנ"ז, יקוזז הדיבידנד הרעיוני בגינו התחייב בעל השליטה במס בשנים קודמות.
נדגים את כוונת העמדה – יחיד תושב ישראל הינו בעל שליטה בשתי חברות (אחיות) המסווגות כחנ"ז. בגין חנ"ז א' התחייב בעל השליטה בעבר בדיבידנד רעיוני בסך 150 ₪. בגין חנ"ז ב' התחייב בעל השליטה בעבר בדיבידנד רעיוני בסך 200 ₪. בשנת המס, מחלקת חנ"ז א' דיבידנד בפועל בסך 250 ₪.
בהתאם לעמדה 110/2022 לא יוכל בעל השליטה להפחית מסכום הדיבידנד שחולק בפועל דיבידנד רעיוני שמוסה בידו בשנים קודמות בסך 250 ₪ אלא, יוכל להפחית רק את הדיבידנד הרעיוני שמקורו בחנ"ז המחלקת את רווחיה בשנת המס, קרי 150 ₪. בגין יתרת 100 השקלים המחולקים, יתחייב בעל השליטה במס בשנת המס בשיעור 30% (תוספת מס יסף ככל שחל).
כלומר, בעת החזקה במספר חברות נשלטות זרות, לא נוצר לבעל השליטה "סל" של דיבידנד רעיוני מכל החברות השונות אותו ניתן לקזז כנגד דיבידנד המחולק בפועל מבלי להבחין במקור הדיבידנד הרעיוני, אלא, כל חנ"ז מהווה קופסא נפרדת לצורך כך.
לדעתנו, עמדה זו מתיישבת עם לשון החוק שכן, בסעיף 75ב(ד)(1) לפקודה נכתב כי "שולם דיבידנד בפועל לבעל מניות בחברה נשלטת זרה מתוך רווחים שנראו כאילו התקבלו בידיו או בידי חליפו לפי הוראות סעיף קטן (ב) (בסעיף זה – דיבידנד רעיוני), יופחת מסכום הדיבידנד ששולם בפועל הדיבידנד הרעיוני…". כלומר, אף לפי לשון הסעיף ניתן ללמוד כי כוונת המחוקק היתה להפחית מסכום הדיבידנד המחולק בפועל רק את אותם רווחים שמוסו בידו בעבר ואשר מהווים את המקור לחלוקת הדיבידנד בפועל ולא כל רווח מכל מקור, אשר מוסה בעבר בידי בעל המניות כדיבידנד רעיוני.
נציין כי בסיפא של העמדה ניתנת הבהרה לפיה "לעניין זה, חלוקת דיבידנד בפועל לבעל שליטה מרווחי חנ"ז מסוים המוחזק בעקיפין ושורשר לבעל השליטה או חליפו, ייחשב כדיבידנד שחולק מאותו חנ"ז מסוים."
הבהרה חשובה זו באה לאבחן בין המצב המתואר מעלה לבין מצב בו בעל שליטה ישראלי מחזיק בחנ"ז באמצעות שרשרת חברות. במצב זה, ברי כי דיבידנד אשר חולק בפועל מרווחי חנ"ז ואשר שורשר לבעל השליטה יקוזז כנגד דיבידנד רעיוני אשר חויב בידי בעל השליטה בעבר בגין רווחים שמקורם בחנ"ז זו.
נכתב על ידי סאלי חדד גליבטר