הסדרים מיוחדים

כידוע, קיימת חובת תשלום מס, דיווח וגילוי על הון ונכסים, בין בישראל ובין מחוץ לישראל, הנמצאים בבעלות תושב ישראל, כשחובה זו הפכה למוחלטת משנת 2003 לאחר הרפורמה במיסוי הבינלאומי שהפכה את שיטת המס בישראל לשיטה פרסונאלית.

החל משנת 2006 וביתר שאת משנת 2014, חובה זו חלה גם ביחס לנאמן בנאמנות בה היוצר או הנהנה, לפי העניין, הינם תושבי ישראל, כאשר אין חשיבות להיותו של הנאמן תושב חוץ או תושב ישראל או להיותו של הסכם הנאמנות כפוף לדין זר או ישראלי.

אי דיווח מהווה עבירה פלילית העלול להסתיים בכתב אישום ובעונשים כספיים ואף במאסר.

לעיתים אזרחים חוששים למסור את הפרטים אודות נכסיהם והכנסותיהם, שמא עצם מסירת הפרטים יוביל לצעדי ענישה מצד רשות המסים, ובכך מתמשך מחדל אי הדיווח (שעשוי להגיע אף למשך שנים רבות), כאשר מצד שני החבל מתהדק, וכיום ישראל מקבלת מידע איכותי על תושבים ישראליים המחזיקים בחשבונות בנק זרים ואף בחשבונות בפלטפורמות מסחר בקריפטו, בין אם במסגרת קבלת מידע אוטומטי על פי הסכמים ואמנות בינלאומיות לחילופי מידע עליהם חתומה מדינת ישראל (החלפות מידע פיננסי מכוח הסכם FATCA עם ארה"ב או יישום תקן CRS), בין אם מכוח דרישה ספציפית של רשות המסים או של מוסדות פיננסיים בישראל, או מכל סיבה אחרת.

בשנים האחרונות, נוהגת רשות המסים לפרסם מעת לעת הליכים מוסדרים לגילוי מרצון של הון ונכסים כאמור, בין אם אלו מצויים בחשבונות בנק בחו"ל, באמצעות נאמנויות זרות, ולאחרונה גם בדרך של החזקת מטבעות קריפטוגרפים מסוגים שונים. חלק מהליכים אלו הם אנונימיים וחלק דורשים את מסירת השמות והפרטים הרלוונטיים. הליכים כאלו מטרתם להסיר את החרב הפלילית מעל צווארו של הנישום תוך הסדרת המחדל האזרחי (תשלום המס), כאשר במקרים רבים סכום המס החייב שנוי במחלוקת וכפוף לטענות, עמדות, פרשנויות והסברים שונים, הן מצד מייצגי הנישום והן מצד רשות המסים.

אנשי הצוות של משרדנו ביצעו מאות רבות של טיפולים והליכים של גילוי מרצון, בין אם באופן פורמאלי (במסגרת מסלולים והוראות שעה שפורסמו על ידי רשות המסים) ובין אם באופן פחות פורמאלי תוך תיאום מול הגורמים הנוגעים בדבר ברשות המסים. בנוסף להסדרת נושא המיסוי, בד"כ לאחר שלב זה מעוניין הלקוח בהעברת הכספים או הנכסים שהוסדרו לחשבונותיו בישראל, פרוצדורה מורכבת ומוכרת, וגם במקרים אלו צוות משרדנו נכון לסייע אל מול הגורמים הרלוונטיים.

מעבר להליך הידוע של הגילוי מרצון, ניתן להגיע להסדרים מיוחדים מול רשות המסים גם במקרים ו/או בנושאים אחרים, למשל-

        הסדרי נאמנויות עבר (ראה בנושא נאמנויות והעברה בין דורית);

        עולים חדשים ותושבים חוזרים- כידוע, עולה חדש או תושב חוזר ותיק זכאים לפטור ממס (ומדיווח) על הכנסותיהם ונכסיהם מחוץ לישראל במשך תקופה של 10 שנים ממועד עלייתם ו/או חזרתם לישראל. בעת המעבר ממשטר מס פטור בתקופת ההטבות למשטר מס חייב לאחר סיומה, נדרש לגבש תכנון מס מושכל המביא בחשבון את נסיבותיו הייחודיות של הלקוח מתוך מטרה לשמר את יתרון המס לו זכאי אותו יחיד- למשל, בחירה בין פעולות אפשריות בתיק נכסי הנישום, לרבות ניירות ערך, מטבעות קריפטו נכסים ריאליים או השקעות פרטיות שבבעלות היחיד, הקדמת תשלומים או חלוקת רווחים ככל שרלוונטי, שינוי תנאי עסקה במקרים מסוימים, בחינת תרחישים הנוגעים בתשלום של מסי חוץ ואפשרות הזיכוי בגינם, ועוד סוגיות קשורות כיו"ב.

 

        הסדרים הנוגעים בשערוך עלותם של נכסים, בד"כ במעבר ממשטר מס פטור למשטר מס חייב, בין אם מדובר בעולים חדשים ותושבים חוזרים אשר הוזכרו לעיל, בין אם מדובר במתנות וירושות מתושבים זרים, ובין אם מדובר בשינויי חקיקה אשר מכניסים לרשת המס הישראלית גופים והסדרים שהיו מחוצה לה (למשל- שינוי חקיקת מיסוי נאמנויות משנת 2006 ומשנת 2014, או מיסוי הבורסה החל משנת 2003, ועוד). בכל המקרים הללו ומקרים דומים אחרים רצוי לקבל ייעוץ מבעוד מועד על מנת שלא לגרום לתקלות מיסוי מצערות וליהנות מהטבות שהחוק בחר להעניק לנישום הרלוונטי.

מיסוי קריפטו

ההשקעה במטבעות קריפטוגרפים (או בקיצור- קריפטו) והקמת מיזמי קריפטו הפכו לדבר החם בשנים האחרונות, בתחום ההשקעות הנזילות כתחליף לשוק ההון, בתחום ההיי טק ואף בעולם האומנות.

מושגים כמו- ביטקוין, את'ריום, בלוקצ'יין, כריית מטבעות, טוקנים, חוזים חכמים, ארנקים חמים וקרים, Airdrop, ICO’s, Defi, Staking, מאגרי נזילות, NFT’s, Minting, בורסות מבוזרות, ERC20, ועוד רבים וטובים אחרים, נשמעות באוזנינו חדשות לבקרים ונדמה כי תחום זה של הקריפטו משתנה במהירות יום יומית ממש. משכך, הדבר מחייב התמצאות עדכנית בהתאם, הן מצד אנשי התעשייה עצמם, הן מצד הרגולטורים (בנק ישראל ומוסדות פיננסיים הפועלים על פי הנחיותיו, שוק ההון, הבורסה לניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון, וכן- גם רשות המסים), והן מצד היועצים המקצועיים, לרבות בתחום המסים.

שוק מטבעות הקריפטו מתאפיין בתנודתיות רבה, לעיתים קיצונית, דבר המביא במקרים מסוימים לתוצאות מס "בעיתיות" למשקיע, למשל- השאת רווחים מהחלפת מטבעות בשנה מסוימת כששוק המטבעות קורס בשנה העוקבת ומשאיר את המשקיע עם רווחים חייבים במס ללא יכולת ממשית לשלם את המס בגינם.

רשות המסים לא פרסמה הנחיות מקצועיות רבות הנוגעות בתחום זה על גווניו השונים, וכך או כך, כשמדובר בתעשייה שמשתנה בתדירות כזו, גם ההנחיות והחוזרים שכן פורסמו אינם מספקים ו/או מעודכנים. מצב זה מטיל על היועצים המקצועיים בענף את האתגר להיות חדשני מעודכן ויצירתי, ולהבין את השלכות המס הצפויות מפעולות שונות, הן של משקיעים והן של מיזמים בתחום, וליתן את הייעוץ המתאים בהתאם.

יחד עם זאת, כבר באחת מהנחיותיה הראשונות של רשות המסים, היא הביעה את עמדתה כי החלפת מטבעות מהוות אירוע של החלפת נכסים החייב במס (כרווח הון או כהכנסה עסקית, תלוי בנסיבות המקרה) ושללה את הטענה כי עליית ערך של מטבע קריפטו מהווה שינוי בשער חליפין של מט"ח העשוי להוות הכנסה פטורה בידי יחיד (עמדה אשר קיבלה חיזוק גם בפסיקה תומכת של בית המשפט).

מעבר לסוגיות המס הסבוכות, מתאפיין שוק הקריפטו בקשיי הנזלה של אותם מטבעות קריפטו לכסף המהווה הילך חוקי במדינה (המכונה כסף פיאט) ולתוך חשבונות הבנק של המשקיעים, הבנקים מערימים קשיים ומרימים דגלים אדומים (בשל חשש מוצדק מאפשרות של הלבנת הון למשל), רשות המסים מנסה לאפשר קבלת כספים שמקורם בקריפטו לצורך תשלום המס (ולא בהצלחה יתרה), והמשקיע נותר לעיתים מתוסכל.

לצד הקשיים הקיימים, אנו ערים ללגיטימציה ההולכת וגוברת מצד רגולטורים בעולם, וגם בישראל, לעולמות הקריפטו, למשל- אימוצם של מטבעות כהלך חוקי, מתן אפשרות לשלם תשלומי מס למדינה בקריפטו, אישור השקעות בקריפטו לתעודות סל ולגופים מוסדיים, כל זאת לצד התעניינות הולכת וגוברת של תעשיית ההיי-טק בתחום הבלוקצ'יין על גווניו השונים, תעשייה אשר עתידה לייצר גם פתרונות לתחלואות הקיימות היום (כמו הונאות והלבנות הון).

 

צוות משרדנו, בכובעינו כחברים במשרד הקודם בו עבדנו, קיבל את החלטת המיסוי הראשונה בתחום הקריפטו (מספר 209/18) בנושא קבלת שכר טרחה בקריפטו על ידי יועצים מקצועיים. מעבר לכך, משרדנו נמצא בקדמת הבמה בכל הנוגע לשוק הקריפטו בדגש על היבטי המיסוי שבו, כשחברינו מכהנים כיו"ר וכחברים בוועדת הקריפטו מטעם לשכת יועצי המס בישראל, מעבירים הרצאות וימי עיון בנושא, ומלווים את לקוחותינו הרבים בתחום מול רשות המסים בהצלחה רבה.

נאמנויות והעברה בין דורית

 נושא מורכב זה של העברת הון משפחתי לדורות הבאים מהווה אתגר מקצועי משמעותי, לאנשי המקצוע העוסקים במלאכה ולבני המשפחה עצמם כמובן. העברה בין דורית נועדה, בין היתר, להגן מפני נושים, למנוע סכסוכים משפחתיים, להתגבר על דיני ירושה בארץ ובעולם (למשל, "ירושה כפויה") וכמובן להעביר את השרביט (הכלכלי) לדור הבא.

כמובן שלכל פעולה ישנה משמעות מיסויית העשויה להיות מאד משמעותיות, והדברים תלויים בדרך העברת הנכסים (למשל- מתנה), עיתויה, והשחקנים המעורבים בפעולה (לרבות המעביר והנעבר). אותה משמעות מיסויית לא נוגעת רק למסי ישראל הנובעים מהעברת נכסים כאמור, אלא גם מיסים  במדינות נוספות, לרבות המדינות בהן מצויים הנכסים ומדינות בהן מצוי מקום מושבם של הצדדים, לרבות מסי ירושה ועיזבון ומיסים עקיפים. תכנון מס מושכל וכוללני (המתייחס למערכות המיסוי בישראל ובחו"ל) ייעל את הטבות המס המגיעות, ככל שקיימות, וימנע עיוותים ותקלות מס (כגון מסי כפל).

אחד הכלים הנפוצים להעברה בין דורית של נכסים הינו מוסד הנאמנות. אחד המאפיינים הבולטים במוסד הנאמנות הינו הגמישות המשפטית שניתנת לרצונותיה של המשפחה המתבטאים בהחלטותיו של הנאמן, כגון- הוספה או הסרה של נהנים, קביעת תנאים לזכאות, הפרדה בין פעילויות שונות והזכאים לפירות מהן, חלוקה גמישה של נכסים לבני הדור הבא, וכיו"ב.

משכך, חקיקת פרק הנאמנויות אשר המלצות לגביו ניתנו כבר בוועדת ישראלי שהובילה לרפורמה במס הכנסה בשנת 2003 (תיקון 132 לפקודה) ואשר נכנס לתוקף בשנת 2006 בעקבות תיקון 147 לפקודה (וכן שינויים מהותיים שנוספו משנת 2014), היוותה מלאכה מורכבת אשר באה לידי ביטוי בנוסח הפרק, בסוגי הנאמנויות השונות, באירועי המס הנגזרים במעבר של נכסים לנאמן וממנו בשינוי סוג הנאמנות ובסיומה.

מעבר להתמצאות הנדרשת בנבכי החקיקה וההוראות המקצועיות הקיימות, בשל ריבויים של מצבים הקשורים בנאמנויות אשר נותרו ללא מענה חוקי, לרבות עיוותי מס רבים, נדרשת מאיש המקצוע גמישות ופתיחות מחשבתית וכן יצירתיות, שכן הנאמנות עדיין מאפשרת ביצוע תכנוני מס (לגיטימיים כמובן) שניתן ליהנות מהם.

מעבר למתן ייעוץ מס שוטף בכל הנוגע להקמה של נאמנויות ולאירועים שוטפים המתרחשים במהלך חייה, ישנן נאמנויות רבות אשר טרם השכילו לדווח על קיומן לרשות המסים בישראל, בין אם המידע מצוי ומנוהל על ידי נאמן שאינו תושב ישראל ואינו בקיא בהוראות החוק הישראליות, לרבות בכל הנוגע לדיווחים נדרשים, בין אם הנהנה הישראלי מודע לקיומה של הנאמנות (לרבות אם קיבל חלוקות מנאמנות) ובין אם לאו. בשנים 2008 ו- 2014 פרסמה רשות המסים הסדרים לדיווח על נאמנויות ותשלום המס על הכנסותיהן ונכסיהן. כיום לא קיים מתווה פורמאלי ו"פעיל", אולם, ככל נישום המצוי במחדל דיווח ונדרש להסירו, כך מצופה גם מנאמנים יוצרים או נהנים בנאמנויות, ולפיכך מומלץ לנקוט בפעולה יזומה להסרת המחדל ולא להמתין לפעולות מצד רשות המסים.

צוות משרדנו הינו בעל מומחיות ייחודית וענפה בתחום מיסוי הנאמנויות, לרבות הסדרי מיסוי בגינן, עוד בתקופת עבודתנו ברשות המסים עצמה (כאחראים על חקיקה ועל פרסום הנחיות מקצועיות). ביצענו עשרות רבות של הסדרי מיסוי כאמור, וייעצנו לעשרות רבות של נאמנים, יוצרים ונהנים בכל הנוגע להיבטי המיסוי בגין הנאמנויות הקשורות אליהן. כמו כן, היינו שותפים לתגובות של לשכות מקצועיות (לשכת רואי החשבון ולשכת יועצי המס) להצעות חקיקה ולהנחיות מקצועיות בתחום שפורסמו על ידי רשות המסים וכן כתבנו עשרות מאמרים בתחום, חלקם הגדול מפורסם באתרנו.

מיסוי בינלאומי

תחום המיסוי הבינלאומי חולש על נושאים רבים הרלוונטיים כמעט לכל לקוח, בישראל או בחו"ל, אשר יש להם עסקאות, נכסים או הכנסות בישראל או בחו"ל. נישומים ו/או רואי החשבון ויועצי המס האמונים על הכנת והגשת הדיווחים שלהם לרשות המסים נדרשים להתייחס להיבטים רבים מתחום המיסוי הבינלאומי ולעיתים נדרש סיוע קל ממומחים העוסקים בתחום למניעת תקלות מס מחד ולמציאת פתרונות מיסוי יעילים וחסכוניים מאידך.

בין חלק מהנושאים המרכיבים את עולם המיסוי הבינלאומי ניתן למצוא:

        תושבות, ניתוק תושבות (רילוקיישן) או עלייה וחזרה לישראל– תושבות יחידים (ובמידה מסוימת גם תושבות חברות) מהווה כר נרחב למחלוקות ודיונים המתרחשים חדשות לבקרים בין רשות המסים לציבור הנישומים שהנושא רלוונטי לגביהם. למרות אין ספור הנחיות מקצועיות, חוזרים, עמדות ופסיקות של בית משפט מחוזי או עליון, ההכרעה בדבר תושבותו של יחיד אינה פשוטה והאמרה "כל מקרה לגופו" פשוט נכונה בהקשר זה. לקביעת תושבות של יחידים ישנן השלכות מס קרדינאליות, בין היתר- עצם הימצאותו של יחיד ברשת המס הישראלית, מס יציאה ככל שאדם בוחר לנתק את תושבותו, דרכים שונות למיסוי אופציות ומניות אשר ניתנו במסגרת יחסי עבודה בעת ניתוק תושבות או רכישת תושבו ישראלית, הקלות מרחיקות לכת לתושבי חוץ ולמי שעלה לישראל או חזר אליה לאחר תקופה ממושכת בחו"ל, ועוד כהנה וכהנה היבטים קשורים.

        יצירת מבני מס מתאימים לגבי פעילות או השקעות מחוץ לישראל של חברות או של יחידים ישראלים, והתייחסות להיבטים שונים של מיסוי ושל דיווח, לרבות- בחינת קיומו של מוסד קבע וייחוס הכנסות אליו, הכרת הוראות אנטי תכנוניות רלוונטיות כמו סעיפים המתייחסים לחברה נשלטת זרה (חנ"ז) או חברת משלח יד זרה (חמי"ז), חובות דיווח וניכוי במקור ועוד היבטים רבים אחרים הקשורים לתחום זה. כמובן שחלק אינהרנטי מכל מבנה הכולל גם עסקאות בין חברות הקבוצה נדרש ייעוץ וליווי בכל הנוגע למחירי העברה לרבות הכנת חקר (Study) הנדרש כיום מנישומים ישראליים גם בעסקאות פשוטות למדי.

        הכרה של דיני המס הזרים והשלכותיהן של אמנות למניעת כפל מס, לרבות אמנות מולטילטרליות  (למשל אמנת ה- MLI), על קביעת הכנסותיו החייבות של הלקוח בארץ ובחו"ל, לרבות בחינת הזיכויים הניתנים בישראל או בחו"ל למיסים המשתלמים במדינות השונות, הבנת הניכויים במקור של ה"שחקנים" השונים בקבוצה לבצע בעת העברת תשלומים, ועוד.

        שימוש מושכל בישויות בעלות מאפיינים מיוחדים ובעיקר בהקשר של שקיפות לצורכי מס– בארץ ובעולם, לרבות גופים היברידיים, כמו למשל- חברה מסוג LLC או מקבילתה, שותפות, חברה משפחתית או בית, חברה לאחזקת נכסי נאמנות, חברת ארנק, ועוד. התייחסות למאפיינים אלו עשויה לחסוך כסף רב ללקוח ולמנוע תשלומי מס מיותרים.

 

צוות משרדנו הינו בעל עשרות שנות ניסיון במצטבר בנושאים השונים הקשורים לעולם המיסוי הבינלאומי, חגי וסנדו נמנו על מייסדי היחידה למיסוי בינלאומי ברשות המיסים הישראלית והתוו את דרכה. כתבנו מאות מאמרים, היינו שותפים ליוזמות חקיקה ולגיבוש הנחיות והוראות מקצועיות, בין בתפקידינו הקודמים ברשות המסים ובין כיועצים במגזר הפרטי, השתתפנו כמרצים בעשרות תוכניות לימוד, ימי עיון וכנסים, בארץ ובחו"ל, הענקנו ייעוץ במיסוי בינלאומי לאלפי לקוחות שנדרשו לו ועוד כיו"ב. חלק מצוות המומחים שלנו היו חברים בוועדה לרפורמה במיסוי בין-לאומי (דוח הוועדה פורסם בנובמבר 2021), אנו משמשים יועצים קבועים בתחום המיסוי הבינלאומי ללשכת יועצי המס בישראל ומשמשים כחלק מצוות המומחים של "חשבים" למתן מענה מקצועי לשאלות מקצועית אשר עולות על ידי בעלי מקצוע בתחום המסים. כמו כן, בהיות משרדנו חלק מרשת AITC ועל בסיס הקשרים שנוצרו ברבות השנים עם קולגות מרחבי העולם, אנו ערוכים ליתן ללקוח את פתרון המס המקיף התייחסות להיבטי המיסוי בכל המדינות הרלוונטיות.

מיסוי ישראלי

מבנה והתנהלות מס נבונה מצד הנישום עשויה לחסוך לו כסף רב הנדרש לצמיחתו של העסק וכמובן גם לרווחתו האישית. התנהלות נכונה מתחילה בתכנון נכון של המס בעסקה או במבנה לפעילות כלשהי, בצורה לגיטימית לחלוטין, וממשיך בקבלת ייעוץ שוטף בחיי העסק ובחינת השינויים בפעילות לצד השינויים החוקיים בתחום המס. כידוע, התעוררות מאוחרת לא תביא בהכרח לתיקון תקלות העבר והאינסטינקט הבסיסי לרוץ קדימה ולהיזכר במס רק כשמגישים את הדוח הוא בניגוד לרציונל הכספי כלכלי. תכנון וייעוץ נכונים בנויים על פריסת אלטרנטיבות מס שונות לעסקה מבוקשת וביצוע סימולציות מיסוי הנוגעות לכל אלטרנטיבה, לרבות חשיפות מס אפשריות, באופן שיביא בפני הלקוח את מלוא הנתונים הנדרשים לבחירה באלטרנטיבה הנכונה לגביו.

תחום המיסוי הישראלי כולל היבטים רבים, לרבות בחינת עסקאות בין החברה לבעלי השליטה, בחינת הוראות אנטי תכנוניות (למשל- חלוקת דיבידנדים כפויה, חברת ארנק, משיכות בעלים, סעיף התעלמות בשל מלאכותיות עסקה, ועוד), אופן ביצוע עסקאות מכירה של נכסים (למשל- רכישה עצמית של מניות, חלוקת דיבידנדים טרום עסקה, ניצול הפסדים, פירוק, מכירה מותנית וכו'), עיתוי מועד החיוב במס או אירוע המס, קיזוז הפסדים וניכוי הוצאות, סווג הכנסות (למשל אבחנה בין הכנסה עסקית לבין הכנסה פאסיבית או הונית) ועוד.

 

משרדנו ערוך להעניק ייעוץ מקיף בתחום המיסוי הישיר והעקיף, הישראלי לצד הבינלאומי, באמצעות, בין היתר, שיתופי פעולה הדוקים עם מומחי מיסוי המהווים חלק אינטגרלי מצוות משרדנו בטיפול בלקוח, בתחומים ייחודיים כגון- מיזוגים ורכישות מורכבים, חוקי עידוד, מיסוי מקרקעין, מכס ומע"מ, מיסוי אופציות ומניות לעובדים ועוד.

הרשמה לקבלת ידיעות מס